UNNFALLENHET OG KORRUPSJON (KAMERADERI)
(skrevet 14.nov.2004)

Sommeren 2003 kom det nye og strengere lover som gjør det lettere å slå ned på korrupsjon. Under overskriften "Terskelen senket for korrupsjon", refererer Adresseavisen 12.11.2004, side 2 til en kommentar fra Transparency International om at begrepet passiv korrupsjon også dekkes av den nye loven.

Med passiv korrupsjon må forstås det som på godt norsk kalles UNNFALLENHET. Det gamle uttykket "Unnfallenhet er den værste form for korrupsjon" får dermed sin berettigete plass.

Kameraderi og unnfallenhet er en gjennomgangsmelodi som undergraver rettsikkerheten for mange Er det å tro og håpe at den nye loven vil føre til at flere er seg sitt ansvar bevisst, eller vil lovens intensjon først få gjennomslag som følge av domfellelse. Tiden vil vise.

I "Kiellandsaken" er unnfallelsen ikke til å komme forbi. Unnfallelse i altfor mange ledd, herunder påtalemakten. Så mange ledd at det er mindre hensikt i å liste alle opp, det kan leseren selv forestille seg. Presse og media slipper heller ikke fri. Sykdomstegnene er så omfattende at der for mange er å håpe at loven ikke har tilbakevirkende kraft. Verdinormer er smuldret hen på unnfallenhetens alter. Tidligere generasjoner har også strevd med "moralsk opprustning".Verdinormer må som demøkratiet vernes om, for å kunne bestå. Derfor er loven mot passiv korrupsjon nødvendig. Men fra når trer foreldelse i kraft?

Jeg har når dette skrives 14. nov 2004 enda ikke mottatt påtalemaktens bekreftelse på min Anmeldelse av 20.08.2004, ref: Anm200804.jpg

Temaet rettsikkerhet og korrupsjon er tidligere omhandlet på hjemmesidene til FALK international, ref: Rettsikkerhet

FALK NEWSLETTER 98/01 (utgitt mai 1998) omtaler Transparancy International før organisasjonen fikk avdeling i Norge.

1999 tok tidligere direktør i Storebrand under Alexander L. Kielland havariet 27 mars 1980, Jannik Lindbæk, aktivt del i dannelsen av Transparency International i Norge. I den forbindelse mottok jeg en imvitasjon til et seminar som førte til mail-kontakt oss imellom. Som grunnlag for mitt eventuelle engasjement ba jeg om en redegjøreløse for hans befatning med "Kielland" fra den tiden han var leder for Storebrand. Lindbæk ble senere valgt til den første leder av avdelingen for TI i Norge. Korrespondansen med Linbæk kan leses her, se også FALK's kommentar i Newsletter 01/2000 (March 2000), Jannik Lindbæk

Jannik Lindbæk er styreformann i Statoil. Han er også sentral i ledelsen av Den norske Bank numere DnBNor. Noen entydig avklaring på Storebrands eierdelaktighet, eller andre spørsmål, som videofilmen med "skaret" og "hullet" i D4 staget ved knutepunkt 4 på "Kielland" er ikke mottatt.

Ad spørsmålet om ulovlig avlytting som vist til på nettsiden om Rettsikkerhet  vises også til avsnittet om Overvåking


Return to front page